Házi praktikákkal a dugulás ellen

A dugulás időről időre felüti a fejét otthonunkban. Akármennyire körültekintőek is vagyunk, hosszabb-rövidebb időközönként mégis elkezdjük azt tapasztalni, hogy nehézkesen folyik le a víz a mosdónkban, mosogatónkban vagy éppen a kádunkban.

A folyamatos tisztítással persze ez valamennyire kiküszöbölhető, de a drágábbnál drágább vegyszerekre, lássuk be, nem költünk szívesen, főleg, ha azok használata állandó jelleggel kell, folyjon. Ráadásul a környezetkímélő hatásaikról sem híresek túlzottan ezek a termékek. Azonban jó hír, hogy vannak teljesen kíméletes, néhány filléres otthoni praktikák is, melyek segítségével tökéletes eredményt érhetünk el.

A mosogatónál például tökéletesen megfelelhet az ecet és a szódabikarbóna keveréke. Öntsünk körülbelül félpohárnyi szódabikarbónát a lefolyónkba, majd erre rá egy pohár ecetet. Bár itt nagy habzásnak lehetünk majd a tanúi, ne ijedjünk meg, valójában egy egészen kíméletes módszerről van szó. Ha már elállt a habzás, folyassunk rá forró vizet. Egy kicsit később jöhet a hideg víz is, mely már gond nélkül le fog folyni. Ez a módszer ráadásul a szagok ellen is kiváló.

A fürdőszobában hatásos lehet a sós keverék. Ehhez nincs máshoz szükségünk, mint egy pohár sóra, egy pohár szódabikarbónára és fél pohár ecetre, melyeket jól összekeverünk. Ezt az oldatot kell a lefolyóba önteni. Tíz perc hatóidő után, két liter, forrásban lévő vízzel kell leöblíteni, majd addig folyatni utána a csapból a forró vizet, míg az akadálymentesen le nem folyik.

Láthatjuk tehát, hogy párforintos módszerekkel is lehet dugulást elhárítani. Ha pedig ezek nem működnének, akkor rendszerint már nagyobb a baj, és ilyenkor érdemes inkább profi segítségét kérni.